Thailändska köket

thailand

 

Basmat i Thailand är grönsaker, ris och fisk. Med Thailands långa kust är det kanske inte konstigt att det äta mycket fisk och skaldjur. Vanliga kryddor i Thailändsk mat är lök, chilli, vitlök, galangarot, basilika, koriander, ingefära och sojasås. Det är också mycket vanligt med curryrätter som tillexempel räd eller grön currypasta.

 

Man tror att thailändska kök har influenser från flera olika länder som till exempel nudlar från Kina, kryddor från Kina och Indien, chillin kom från Sydamerika till Thailand på 1500-talet och sen dess har det varit mycket kryddstark mat i landet.

Hela matupplevelsen skiljer sig från den svenska då man i Thailand börjar med att äta 2-3 förrätter som alla gäster äter av samtidigt. Efter förätterna äter man flera huvudrätter och även här tar man in flera olika rätter och alla matgäster äter av alla rätterna. Oftast äter varje gäst en rätt i taget men tar mindre portioner och flera gånger så de smakar alla huvudrätter.  Till efterrätt är tropiska frukter det som är standard.

Äter en thailändsk familj hemma brukar de vanligen äta på golvet med gaffel och sked. Äter man på restaurang sitter man vid ett bord och använder bestick eller pinnar. Kniv används sällan i Thailand då kött och grönsaker vanligen är möra och skivade i mindre bitar.

 

I Sverige fick vi vår första Thailändska restaurang 1987.