Matkultur i Thailand

Mat och dryck spelar en central roll i den thailändska kulturen. Har du något gång besökt Thailand, kanske under en kortare semesterresa eller en längre vistelse, vet du att maten är en upplevelse i sig.

 

För lokalbefolkningen spelar maten en stor roll i sociala sammanhang. Maten är alltid i fokus under tillställningar av olika slag.  Den thailändska matkulturen ser lite olika ut beroende på var i thailand du befinner dig. generellt delas den thailändska köket in i fyra områden: norra delen, nordösttra delen, centrala delen och slutligen den södra delen. Principen för matkulturen i de olika delarna är i grund och botten den samma, däremot skiljer sig smakerna och signaturrätterna endel områderna emellan.

 

Generellt är portionerna ganska små och man äter ofta många mål mat om dagen. Basen utgörs av grönsaker, kött och ris. Alltid med färska råvaror. Maten är, som du säkert vet, stark och kryddig där grön, gul och röd curry är central. Till maten drick i regel vanligt vatten enligt den buddistiska läran. En fullvärdig måltid inkluderar ofta alla fem smaker: salt, sött, syrligt, beskt och hett. Ett mål mat kompletteras med mängder av frukt, det finns gott om ananas, mango och bananer i Thailand.