Thailands munkar

munk thai

Thailand är ett buddhistiskt land och den är en stor bidragande faktor till  folkets charm och vänlighet.

Med över 30.000 tempel och 200.000 munkar är Thailand det mest buddhistiskt befolkade landet i världen. Buddhismen är en del av thailändarnas vardag och så även munkarna som är en naturlig del av historien som följt med till den aktuella vardagen.

För att bli munk måste man vara 20 år gammal, innan dess kallas man istället för novis. Det är vanligt att thailändare frivilligt någon gång under sitt liv lever som munk för att förstå Buddha och hans lära, det är en andlig “plikt” som varje man bör göra enligt gammal tradition. Man kan jämföra det med de kristnas konfirmation när man under en tid fördjupar sig i gudatron.

När man lever livet som munk ses det som att man skänker positiv karma till sina föräldrar och speciellt till sin moder som inte kan bli munk. Mannen själv bestämmer om han vill stanna några dagar, 2 veckor, månader, år eller till och med föralltid. Man behöver heller inte vara thailändare för att bli munk, flera tempel tar emot utlänningar som stanna hos dem en period.

En munk lever sitt liv efter 227 speciella regler och de får endast äga 8 ägodelar vilka är en matskål, en vattensil, en rakkniv, tre set av munkdräkt, en nål och ett bälte av tyg.  Munkar rakar av sig allt hår, även sina ögonbryn. En av de regler munkar lever efter är total avhållsamhet från kvinnor, de får inte ens vistas ensamma i ett rum med en kvinna, definitivt inte bli berörd av en – inte ens ta emot något från en kvinnas hand.

 

Munkens vardag börjar ofta tidiga morgnar, runt 04-05. Klockan 06 börjar de bege sig ut barfota på en matrunda och tittar ned i marken tills någon ber de att stanna för att de vill skänka mat. Kvinnor måste se upp så de inte råkar vidröra munkarna om de ger dem mat. Efter sin matrunda består munkarnas dagar av att studier, meditation, kontemplation, undervisning och tempelunderhåll. Munkar står högt gällande respekt hos det thailändska folket och det skulle vara direkt fel om de tackade när de blev skänkta mat. Det ses som att munken ger människor chansen natt göra en positiv handling för deras karma, buddhister samlar nämligen på andlig förtjänst. Det slutgiltiga samlingen av karma, goda och dåliga handlingar under en buddhists liv är det som påverkar status och nivå i deras nästa liv.

 

Buddhisters inspirerande filosofi är att det är så mycket viktigare att ge än att få och det märks tydligt när man är i Thailand då det är en otroligt vänlig och hjälpsam befolkning.

 

Vill du veta mer om munkar och buddhismen i Thailand läs här.