Att tänka på innan man åker till Thailand

krabi_thailand
Här kommer en del nyttig information för den som ska besöka Thailand. Man vill självklart visa sig från sin bästa sida och bete sig respektfullt mot landet man besöker.
 • När man åker till ett nytt land är det bra att vara förberedd på landets kultur och landets sociala vanor. Här kommer några tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man far iväg.
 • I Thailand ska man inte förlora humöret, den som förlorar humöret tappar ansiktet. Man får försöka hålla sig lugn och bjuda på ett leende istället när frustrationen bubblar upp. Blir man arg på en thailändare kommer men bra mycket längre med ett smile än en sur min.
 • Thailändare tycker inte om när man driver med dem. De är väldigt känsliga och  tar lätt illa vid sig. Man ska heller inte kritisera en thailändare eller någonting som är thailändskt. Thailändare är stolta och det är absolut förbjudet att prata illa om kungen eller thailändarens familj, då kan du hamna i trubbel.
 • Något som är stor skillnad mellan thailändare och svenskar är hur vi uppfattar tid. Det är inte många thailändare som är punktliga och det är inte många som bryr sig om ifall de får vänta på en buss i timmar. De förstår inte oss västerlänningar, hur vi kan vara så tokigt besatta av tid.
 • Thailändare kan vara blyga när det kommer till nakenhet och de känner sig generade av kvinnor som solar topless då det här är något helt främmande för thailändarna och de skulle inte visa sig på det sättet själva.
 • Ibland kan det vara svårt att förstå thailändare som pratar engelska. Fler och fler pratar förståelig engelska men skulle det bli problem kan man prova att skriva istället. Thailändare kan ofta skriva bättre engelska än vad de kan tala.
 • En viktig vett och etikett regel är att aldrig i någon situation röra någon annans huvud. Huvudet är enligt thailändare den heligaste kroppsdelen. Fötterna är tvärtemot den smutsiga och lägst stående kroppsdelen som man inte heller vidrör. Man ska därför alltid ha fötterna pekandes neråt, inte mott bussryggsäten eller annat, rakt ner.
 • Renlighet är något som prioriteras av alla thailändare hur fattiga dem än är. Man vill se prydlig ut. Det är även bra att inte se för stolt ut när man går förbi ett gäng thailändare som sitter ner. Böj på huvudet eller gå bakom dem.
 • Man ska alltid ta av sig skorna innan man går in till ett thailändskt hus eller ett tempel.
 • Det anses ouppfostrat att kyssas offentligt så vill man uppföra sig respektabelt kan man undvika att komma för nära inpå sin partner bland offentligheten.
 • När man äter på restaurang är det en idé att äta som thailändare, det vill säga att maten ska tas upp och föras till munnen på en sked och inte på en gaffel. De tycker det är konstigt att stoppa en gaffel i munnen precis som vi tycker det är konstigt att stoppa en kniv i munnen.