Long-tail-boat i Thailand

Ett av de vanligaste sätten att transportera sig över vatten i Thailand är att åka med en long-tail-boat. Long-tail-boats tillverkades från början av lokalbefolkningen för att det fanns ett behov av billiga båtar som kunde användas på grunda vattenvägar. Båtarna används för fiske och de används även inom turismen. En styrpåle med en propeller längst ner finns längst bak på båten, den som styr står och håller i denna påle under hela båtresan. Blommor och band i olika färger smyckar ut den lilla båten och gör dem till en vacker sevärdhet på Thailands alla vatten.

Är man på semester i Thailand är det idag ovanligt om man inte åker long-tail-boat. De flesta utflykter utgår med long-tail-boats. Speedboats och moderna motorbåtar blir allt mer förekommande men många turister tycker att resan på en long-tail-boat är en upplevelse i sig. Att puttra fram genom kanaler och floder då man hinner se omgivningen, husen och byggnaderna på ett helt annat sätt än när man susar fram i en motorbåt.

 

Ska man åka en större båt för att ta sig till mindre öar som turister ofta gör i Thailand, så finns det ofta pirar en bit ut från stranden där den stora båten stannar. Från piren hoppar man sen på en long-tail för att åka in på den grunda biten in till stranden.

 

En smart grej som turist är att hyra en long-tail-boat. Antingen om man ber sin resort om hjälp eller kan man bara fråga en fiskare på stranden. För en billig peng kan man få en heldag på sjön med både snorkling, fiske och utflykter till guldkornsställen. Glöm inte solkrämen om du hittar en long-tail utan tak.

 

Long-tail-boat

 

Bild från Radiantphotograph