Dyka i Thailand

Thailand är ett av de länder med världens bästa dykvatten. Många väljer att ta sin dykcertifikat i Thailand när man är där på semester. Det är klart mer spännande att lära sig dyka i ett klart, varmt vatten med ett rikt djurliv än i Sveriges kalla vatten. Dessutom är det billigare att ta ett dykcertifikat i Thailand.

 

Dykutbildningen brukar ta från fyra dagar till en vecka att slutföra. Ofta börjar man provdyka i en pool för att träna teknik, sedan går man över till grunt vatten och avslutar på max 20 meters djup. Teorin görs ofta hemma men det kan variera på olika dykföretag. När man är klar får man ett PADI Openwater certificate som är en internationell godkänd utbildning vilket betyder att certifikatet gäller i hela världen. PADI står för Professional Association of Diving Instructors och garanterar kvalite på utbildningen. Man får dock ta i beaktning att det kan vara en annan upplevelse att dyka i andra länder, till exempel Sverige. Man bör alltid ha  sällskap av någon med dykningserfarenhet oavsett certifikat när man är nybörjare.

 

Priset för dykcert i Thailand brukar ligga mellan 3000 – 5000 svenska kronor. Då kan det ingå olika antal dyk i utbildningspaketet.

 

Dykskolor finns i princip överallt i hela Thailand men några av de platser som är extra populära att dyka på är:

*Koh Tao – En ö vars största inkomst kommer från dykskolor. Det finns över 30 dykskolor på Koh Tao.
*Ko Bon- Här hittar du en 33 meters vägg under vattnet som ligger mitt emot en grotta.
*Phuket – Här har vattnet upp till 30 meters klar sikt och en temperatur på cirka 28 grader, året om!
*Koh Ha – Lätt att ta sig från populära turistön Koh Lanta. Ett bra ställe för nybörjare med spännande grottor att besöka.
*Koh Phi phi – Här finner du alldeles turkost vatten och har chansen till att se leopardhajar som är över 2 meter långa.

 

Är man på semester för specifikt dykningens skull är ett tips att besöka Similan-öarna. Det är nio öar med kristallklart vatten, bländande sandstrand och endast djungel på land. Öarna är vida kända som dykares paradis. Grottor, mjukkorall i alla dess färger ska utgöra ett hänförande undervattenlandskap. Djurlivet bjuder på småfiskar av alla dess sorter, sköldpaddor, leopardhaj och revhajar.

 

Se på den här videon för att få en inblick hur fantastiskt det kan vara och dyka i Thailand!