Rundresa i Thailand

thai

När du reser runt i Thailand kan det vara bra att tänka på vissa saker som vilka vaccinationer du behöver, vart bör du växla pengar och vilket är det bästa sättet att ta sig runt när du befinner dig i landet. Vi har sammanställt 4 olika punkter som kan vara bra att ha i åtanke.

 

Den thailändska valutan heter baht och finns i 10, 20, 50, 100, 500 och 1000 sedlar. Mynten finns i 25 och 50 satang och 1,5 och 10 baht. Man kan växla in valutan i Sverige på bland annat flygplatser och banker men även på de flesta växlingskontor och hotell i Thailand. Det är smart att ha lite lösapengar när du anländer för att betala taxi och kanske mat innan du kommer till en bankomat eller växlingskontor. Mastercard och VISA kan användas på de flesta hotell och butiker, tänk dock på att det är många små butiker som inte tar kort. Ta ut en större summa pengar åt gången för att inte betala för mycket i växlingsavgift. Även om din svenskabank inte tar en summa när du använder kortet utomlands så tar banken du tar ut pengar på en växlingsavgift.

 

Buss

Att åka runt i buss är ett av de bästa sätten att ta sig runt i landet och man behöver inte vänta för länge innan nästa buss kommer. Åker du buss i Bangkok kan du betala 7 baht – 1,5 kr och väljer du en liten finare buss med ac kan du betala runt 10-15 baht. Något att ha i åtanke när du reser i Thailand är att transporten inte håller samma standard som vi är vana med i Sverige och Europa men reser du i Bangkok finns några olika bussar att välja mellan.

Lokalabussar är bra för kortare distanser, tänk på att bussarna är proppfulla, och rätt långsamma men väldigt billiga.

Andra klass bussarna är blå vita och har ac.

Första klass är också blå vita med ac men har färre stopp än första klass. bussthailand

Expressbussar är orange och är bra för dig som reser med en budget. De är rätt långsamma men du sitter bekvämt.

VIP bussarna har både film och karaoke och du kan fälla sätet. Du får en flaska vatten och ett mål mat under resan.

Super VIP har också film och musik samt att de har både ac och stora säten med utrymme. Perfekt för dig som vill sova på bussen.
Tåg

Att åka tåg i Thailand är alltid en upplevelse för sig och även här kan du inte förvänta dig någon lyx men standarden beror även på vilka förbindelser du väljer.

Taxi

Att förhandla sig till ett pris innan du sätter dig i taxin är alltid billigare än att låta taxametern ticka. Chauffören tar även ”turisttaxa” om du inte förhandlar dig till ett pris innan. Vill du ta taxi från flygplatsen så leta efter skylten Public Taxi, 50 baht extra får man även betala för framkörning från flygplatsen. Taxi i Thailand är i regel billigt och åker du ca 45-60 minuter kan du betala runt 650 baht vilket motsvarar 145 kr. Vill du åka ut på en dagsutflykt eller till ett shoppingcenter och ta taxi väntar de ofta tills du är klar och du kan åka med samma taxi tillbaka utan något extra pris.

 

Pass och Visum

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa från Thailand. Som svenskmedborgare får du 30 dagars turistvisum som utfärdas vid inresa i landet. Om du ska stanna i mer än 30 dagar bör du söka visum hos Thailands ambassad före avresa:
Royal Thail Embassy, Floragatan 3
Box 26220
100 40 Stockholm

Tänk även att ta med dig en kopia av ditt pass. När du kommer in i landet får du in och utresedokument samt tullblanketter. Utresedokumenten ska du återlämna när du reser ur landet så det är viktigt att du håller koll på dem.

 

Vaccinationer

Generellt sätt är risken för malaria väldigt liten i Thailand, speciellt i storstäder eller turismområden. Gör du mycket utflykter och övernattningar i regnskogen och djungeln eller reser mot gränsen till Kambodja och Burma under en längre tid så är risken för malaria högre. Malariamygg sticker först när det har blivit mörkt. Ha alltid med dig myggspray och tänk även på att spraya under kläderna.

 

Risken för hepatit A och B är rätt stor och vi rekommenderar att alltid ta Twinrix innan du reser ur Europa. Hepatit A överförs genom att vatten och mat förorenats med avföring. Infektionen förekommer runt om hela världen men är vanligast i länder med dålig standard på vatten och avlopp. Hepatit B smittas via blod och kroppsvätskor och orsakar allvarlig inflammation i levern. Sjukdomen är vanligast i Sydostasien, Afrika och Sydamerika. Twinrix tas 3 gånger och ska ges under 0, 1 och 6 månader innan du reser.

 

Gula febern

Har du tidigare besökt något område med gula febern så behöver du ha ett vaccinationsintyg för gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste det ha utförts minst 10 dagar tidigare. Dock finns inte risken att få gula febern när du besöker Thailand.

 

Stelkramp rekommenderas till alla resenärer, stelkrampsvaccin har ingått i svenska barnvaccinationsprogramet sedan mitten av 50-talet men man behöver en till dos efter 10 år samt en 5:e dos efter ytterligare 30 år.

 

Toxinbildande colibakterier är den vanligaste orsaken till turistdiarré och något man får räkna med när man reser i Asien. Oftast självläker infektionen inom 4 dagar men det finns även ett vaccin mot kolera som uppskattas ha upp till 50% skyddseffekt mot turistdiarré. Du dricker 2 doser med 1-6 veckors mellanrum och ger dig skydd i 3-6 månader.

 

Tidsskillnad Sommartid +5 timmar, vintertid +6 timmar