10 saker du inte visste om Thailand

Det finns en hel del att lära sig om Thailand och landet är känt för så mycket mer än sina fina stränder och sin goda mat. Vi har samlat 10 roliga fakta som du kanske inte kände till sen innan.

Thailändare är stolta över att de är det enda landet i sydostasien som aldrig har koloniserats av Europa. Översätter man landets namn på sitt egna språk till svenska blir det ”de frias land”.

 

Bangkok är egentligen en förkortning av det riktiga namnet: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit som översätts till “Änglarnas stad, den stora fantastiska staden, hemort för Smaragdbuddhan, Indras ointagliga stad, värdens huvudstad belönad med nio värdefulla juveler, den lyckliga staden med ett överdådigt kungapalats som liknar den himmelska boning där den förkroppsligade guden styr, en stad given av Indra och byggd av Vishnu.”

 

Förutom att Bangkok har världens längsta namn så är det också världens mest besökta stad som år 2013 hade över 16 miljoner internationella övernattningar enligt MasterCard Global Destination Cities Index.

 

I Thailand tror man ofta på spöken och andar och en känd grundregel är att om du hör någon ropa ditt namn på natten ska du inte svara, det är ett spöke som ropar.

 

Thailand är det första landet i världen som erbjuder ett tredje alternativ när du använder allmän toalett. Förutom man eller kvinna finns det även toaletter avsedda för transor.

 

Thailand har världens rikaste kung och enligt uppgifter är kung Bhumibol värd motsvarande 220 miljarder kronor. Det gör honom betydligt rikare än alla andra sultaner där kungen av Saudi-Arabien kommer på andra plats.

 

I Thailand anses huvudet vara heligt och man ska inte röra någons huvud utan personens tillåtelse. Det går dock bra om det är någon man har en slags relation med som familje medlem. O andra sidan anses fötter vara smutsiga och därför ska man aldrig peka med fotsulan mot någon.

 

Thailand är världens 21:a mest välbefolkande land med nästan 65 000 000 invånare. Sverige kommer på 89:e plats med runt 9 800 000 personer.

 

Thailand är världens största exportör av orkidéer och i det vilda finns över 1500 olika typer av blomman.

 

Det finns runt 5000 elefanter i Thailand där ungefär hälften av dom är tama och lever med människor. För hundra årsedan fanns det istället 100 000 elefanter i landet varav 20 000 vilda.

 

bangkok

Bild över Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit