Mat i Thailand

En sak som vi gillar lite extra mycket med Thailand är matkulturen. I Thailand är maten nämligen ständigt närvarande och det är inte ovanligt att man inleder ett samtal med att fråga vad personen ätit och om måltiden smakade bra. Lite skillnad från Sverige där vi gärna lite halvhjärtat öppnar upp med frågor om vädret. I Thailand stämmer man alltså istället av hungernivån vilket ju är ett alldeles fantastiskt sätt att inleda konversationen!

 

Maten är en central del av thailändarnas liv. Besöker du storstäder som Bangkok kan du få tag på utsökt mat, dygnet runt. Och som sagt, även efter själva måltiden pratar man gärna mat och allt som hör där till. Matvanorna skiljer sig en aning från skandinavien. Man äter samma typ av mat till både frukost, lunch och middag. Vablinligen varma, matiga rätter som Phad Thai, fläsk eller kyckling i smakrika såser och såklar – ris eller nudlar. På morgonen föredrar man något färdilagat att inta på språng till jobb eller skola.

 

I det thailändska köket används en hel del chilisås, men också stora mängder socker. Vid tillagning smaksätter man vanligen rätten med socker för att förstärka smakerna och det är inte ovanligt att thailändarna strör över en, eller till och med ett par, skedar innan man hugger in. Antingen äter man med gaffel och sked, pinnar eller med händerna, hur man äter varierar beroende på vilken maträtt man intar. Klibbigt ris äts i regel med händerna, medan nudlar äts med hjälp av pinnar.

 

Thailändarna är i regel en aning konservativa när det gäller matlagning. Man jobbar hårt för att bibehålla den traditionella matkulturen genom att föra kunskapen vidare från generation till generation. Nämnas skall att många är intresserade av det västländska köket, men finner det svårt att själva tillaga den typen av mat.

 

Nyfiken på matlagningen i Thailand? Här kan du läsa mer om grunderna i den thailändska matkulturen.