Thailand ekonomi sämre än förväntat år 2015

3484968_2048_1152

 

I en artikel som Sverigesradio skrivit berättar man om Thailands ekonomiska nederlag år 2015. Thailands ekonomi går nämligen betydligt trögare än vad man förväntat sig. Förra årets statistik var ingen höjdare då tillväxten blev 0,7% istället för 1% som väntades. Tidigare i år kom siffror som pekar på att Thailands ekonomiska situation kan komma att försämras ytterligare under året.

 

Prognosen för Thailands export presenterades i januari, man visade en minskning av hela 3,5 %. Förväntat var en ökning på 2,5%, med andra ord finns ett stort glapp när det gäller Thailands export, en faktor som utgör 60% av landets BNP och således är vital för landets ekonomiska situation. Det är främst exporten till Japan och Kina som minskat, enligt Handelsministeriet beror detta på de fallande priserna på jordbruksvaror och gummi. Finansministern Sommai Phasee har medgett att landets ekonomi påverkas negativt av det aktuella undantagstillståndet, något hen uttrycker som oroande.

 

Till råga på allt har turisterna blivit färre, vilket också påverkar ekonomin negativt. Utlandsinvesteringarna tros har minskat pga den politiska osäkerheten och regeringen tvekar inför infrastruktursatsningar som kan komma att bli en dyr historia. I tillägg har även den inhemska konsumtionen minskat något. Det pekar onekligen för Thailand ekonomi och den offentliga prognosen där en ökning på omkring 4% i år verkar i dagsläget vara aningens optimistisk.