Thailands specialite: Pad Thai

pad thai

 

En stor del av Thailands mångsidiga kultur fokuserar en hel del på maten. Vi har i ett tidigare inlägg pratat om historia och traditioner kring Thailands matkultur ur ett brett perspektiv. För att ta det hela vidare har vi idag gjort en djupdykning kring Thailands nationalrätt, det berömda Pad Thai.

 

Wikipedia beskriver Pad Thai som följer: Pad thai är en thailändsk maträtt som oftabestår av nudlar, salladslök, böngroddar, morot, tofu, fläsk, kyckling eller räkor. Pad thai brukar ofta friteras tillsammans med ägg, fisksås och tamarindpasta. Man kan också strö övernötter när man serverar.” Detta sammanfattar maträtten rätt bra. Man har dock glömt bort en viktig sak – hur fantastiskt gott Pad Thai smakar!

Även om grunden till maträtten kan Pad Thai kan tillagas på en rad olika sätt. Olika områden har sitt egna stuk på Pad Thai, detta kan också variera stort från familj till familj. Man kan till exempel använda sig av olika sorters nudlar. Det vanligaste och mest klassiska är att använda halvtjocka äggnudlar vid tillagning, det är dock inte helt ovanligt att man varierar recepten genom att använda exempelvis glasnudlar. Något som alltid finns på plats är den heta chillikryddan som onekligen sätter pricken över i:et och får smaklökarna att riktigt dansa!

 

På plats i Thailand är det fantastiskt billigt att ta del av god mat. Detta gäller såklart  även vid beställning av nationalrätten Pad Thai. Äter du från matvagnarna, sk street food, kan du kränga en portion för ynka 10 svenska riksdaler. Äter du på en väletablerad restaurang är det vanligtvis några kronor dyrare.

 

Det är såklart att få till den där perfekta Pad Thai:en på egen hand. Nedan delar jag med mig av mitt favoritrecept på Pad Thai, den blir nästan lika god som den vi köper i Thailand.

 

Ingridienser


3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
Sås:
1  msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl  groddar
2 ägg

Garnering : färsk koriander & hackade jordnötter

Gör så här: 

Koka nudlarna. Strimla kycklingen. Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg.  Blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop lätt innan du blandar ner ingidientserna , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Recept: Jennys Matblogg