Över 350 000 svenskar reser till Thailand varje år för sol, bad och äventyr men många svenskar söker sig också till Thailand för att studera. Här är lite information om vad man ska tänka på ifall man vill studera i Thailand.
Utbildningssystemet i Thailand
Nästan alla skolor och universitet i Thailand som bedriver utbildningar på engelska använder sig av det amerikanska betygssystemet. Det betyder att som student så räknas allt du gör i kursen in i slutbetyget : uppgifter, uppsatser, laborationer, närvaro och deltagande. Betygen rankas på följande sätt : A+, A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-, D, F. Där A+ är det högsta betyget och F är underkänd.
Utbildningsnivåerna är liknande till de vi har i Sverige:
- Bachelor (Kandidatutbildning)
- Graduate Diploma, Master (Masterutbildning)
- Doctoral degrees (Doktorand)
Hur söker man till ett Thailändskt universitet?
I Thailand söker du in direkt via skolan. Alla skolor har inte samma behörighetskrav så det är viktigt att kolla vilka behörighetskrav alla skolor har. Många skolor vill ha ett intyg på att du utfört ett engelskatest, som exempelvis IETLS eller TOEFL.
Vissa skolor har ännu mer krav som behöver uppfyllas. Dessa kan vara att man ska skicka ett personligt brev och även ett rekomendationsbrev från tidigare skolor eller lärare där du beskrivs som person och student. Det är alltså väldigt viktigt att läsa igenom skolornas hemsidor för att veta vad du ska bifoga i din ansökan.
Studiekostnader i Thailand
Studiekostnaderna i Thailand kan variera väldigt mycket. Vissa universitet fördelar kostnaden jämnt under alla terminer medans andra kan variera från termin till termin. Priserna för en termin skiljer beroende på vilket universitet och vilken utbildning du väljer. Priserna kan skilja från ca 3000 kr (ca 15 000 bath) till ca 70 000 kr (ca 340 000 bath).
Det är inte ovanligt att på de dyrare universiteten så tillkommer det “gömda kostnader”. Dessa kostnader kan bero på litteratur, administrationsavgifter, biblioteksavgifter med mera. Dessa kostnader är något som universiteten vanligtvis försöker gömma för sökanden för att se bättre ut än de konkurrerande universiteten.
Ett tips för att hitta ett bra universitet som håller en hög kvalitet är att leta efter referenser från föreläsarnas och professorerna istället för att tänka att dyrast är bäst.
Levnadskostnader i Thailand
Ifall man tänker Thailand så tänker man billigt, detta stämmer såklart enligt svenska mått. Bangkok skiljer sig från andra städer eftersom det är dyrare i Bangkok, kuststäderna är det absolut billigaste att bo i. I Bangkok hittar man en modern etta för ungefär 1500 – 2000 kr i månaden. Detta är däremot utan luftkonditionering, skulle du välja en lägenhet så stiger dubbleras priset på grund av elkostnaden. Ifall du planerar att flytta in i en lägenhet så bör du välja en i närheten av campus då taxibilar är dyra och bussar fastnar oftast i trafiken.
Ett tips är att tänka på att du som västerlänning oftast får betala mer för mat och tjänster än vad en thailändare får. Ett tips är att du följer med dina thailändska vänner på resor, upplevelser och mat. Detta gör så att du både sparar pengar samt får får ett bredare aspekt på den thailändska kulturen.
Studentvisum till Thailand
För att ha möjlighet att studera i Thailand måste du ha detta visum: Non-immigrant Visa category “ED” (Education/studying)
Blanketter för studentvisum finns hos den Thailändska ambassadens hemsida och detta ska bifogas i visumansökningen:
- Kopia på ditt pass (Passet måste vara giltigt längre än 6 månader efter ditt inresedatum)
- Två nya passbilder, får ej vara äldre än sex månader
- Dina examensbetyg, eller dina studentintyg från skolan där du är inskriven i Sverige.
Ska du söka till en privatskola behövs det ytterligare:
- Kopia på skolans licens med autentisk signatur från skolans rektor/manager
- Rektorns/managerns licens med signatur från skolans rektor/manager
- Antagningsbesked (från statlig myndighet)
- Visumet kostar 520 kr så detta skickar du med kontant i din visumansökan.
Allmänt om visum till Thailand
- Ansök inte om visum tidigare än 3 månader innan nedflyttning. Ambassade betalar inte tillbaka visumkostnaden om du skickar in den för tidigt.
- Visumet är endast giltigt i 3 månader, efter det får du förnya det på plats.
- Processen för att få ett visum tar ungefär fyra till fem dagar. Då är inte leveranstid inräknad.
Studiestöd kan man ansöka hos CSN. Gå in på CSN:s hemsida för mer info.