En landguide om Thailand

thailand

Klimat

Till ytan är landet Thailand lika stort som Spanien och med tropiskt klimat är det höga temperaturer året om med en förhållandevis hög luftfuktighet. Regnperioden sträcker sig över juni och oktober. Men temperaturmässigt är det kallast december till januari. Man finns dock en märkbar skillnad på vädret i södra delarna av Thailand där regnet faller mer jämt under hela året, och även temperaturmässigt är det en viss skillnad då det inte är lika svalt i södra Thailand under vintermånaderna.

Befolkning och språk

Thailändare pratar thailändska och de allra flesta har gett sig hän åt buddhismen. Det är inte många som sticker ut från det här så man kan säga att Thailand är ett ovanligt enhetligt land där många delar samma språk och tro.

Religion

Eftersom buddhismen är en stor del av Thailand måste kungen enligt lag vara buddhist, men ändå värna om alla religioner. Monarkin och staten har alltid haft ett speciellt band till buddhism och religionen genomsyrar folkets levnadssätt och deras kultur. Det här kan märkas speciellt tydligt  på deras vänliga sätt, då en stor del av buddhismen handlar om att samla god karma. (Se tidigare inlägg för mer information om Buddhismen i Thailand)

Utbildning

Bland vuxna i Thailand är utbildningsnivån låg, de flesta har bara gått några år i skolan. Men de senare åren har det lagt ner mycket kraft på just utbildning och bland de unga i Thailand kan man se en läskunnighet som är bland de högsta i hela Asien. Utbildningsmässigt är det alltså extremt stor skillnad beroende på vilken generation man tillhör.

Kultur

Det har tagit 750 år av nästan obruten självständighet för den thailändska kulturen att växa fram. Det finns mängder med kraftfulla byggnader och praktfulla tempel. Några av de äldsta och mest bevarade byggnaderna härrör från Dvaravatiperioden som pågick på 500-1000-talet. Dessa fick inspiration från Kambodja, Burma och Sumatra. En egen thaikonst utvecklades  mellan år 1000 -1767. Det finns en gammal huvudstad med namn Ayutthaya som har efterlämningar av fantastiska buddistiska byggnader i sten från olika tidsepoker.

Södra Thailand

Den södra delen av Thailand sticker ut på det sättet att där finns en etnisk minoritet av 1,5 miljoner muslimska malajer. Många av malajerna känner sig mer likvärdiga med muslimska folket i Malaysia än alla buddhister som finns i Thailand. I provinserna Pattani, Yala och Narathiwat är majoriteten muslimer och de har kämpat för självständighet sedan 1960-talet.

Utrikeshandeln

Sedan 1960 har det hänt mycket inom Thailändska handeln och förr bestod den mesta exporten av jordbruks och fiskeprodukter medan den idag består av största del tillverkade produkter. Även importen har fått en kraftig ökning i Thailand.

Turismen

Turismen är otroligt viktig för Thailand. Trenden är oerhört positiv trots den stora tsunamin som tog många liv 2004. Idag finns det stor beredskap om något liknande skulle hända igen. 2013 kom närmare 27 miljoner turister till Thailand.