Denguefeber i Thailand

Skärmklipp

Thailand är ett säkert land, men inget land är stensäkert och det är alltid bra att kolla efter potentiella risker.

Något man sällan hör talas om i samband med Thailand och semester är Denguefeber. Denguefeber sprids av myggor som förekommer i dem tropiska och subtropiska delarna av världen. Inkubationstiden från det att man blir myggbiten till dess att man får symptom ligger på mellan fyra och sju dagar. Symptomen på sjukdomen är hög feber, muskelvärk och huvudvärk.

 

Just nu är Denguefeber vanligare bland vuxna än bland barn och precis som med vattkoppor blir symtompen värre ju äldre man är. Har man en gång blivit smittad kan man bli värre sjuk om man skulle råka ut för samma sjukdom igen. Det finns nämligen fyra olika varianter av sjukdomen. Det är inte bara myggor som smittar människor utan en människa kan ge en mygga sjuksomen som sedan kan föra vidare den till andra människor.

 

Det är ungefär 50 – 100 miljoner per år som drabbas av denquefeber och det är 25 000 av dem som inte klarar sig.  Det här är en mild siffra om man jämför med malaria som stjäl en miljon liv varje år.

 

Det finns sedan 2015 ett vaccin mot sjukdomen och dess fyra variationer som man bör fundera över om man ska ta innan man reser till Thailand.