Ny regering efter dådet i Thailand

I slutet av Augusti beslutade Thailand premiärminister vid namn Prayuth Chan-ocha att blida en ny regering. Anledningen till förändringen är det bombdåd som i huvudstaden Bangkok dödat 21 personer under sensommaren. Man tror att minst 150 personer utöver det skadats allvarligt. Det ryktas nu att premiärministern redan har namngivit en färdig regering och enbart väntar på svar från kungligheterna för att sedan kunna sätta förändringen i verk.

 

Myndigheterna är oroliga över att antalet döda i bombdåden kan komma att stig ytterligare på sikt, därför har premiärministern beslutat att tillsätta en ny regering. Bombdådet inträffade nära den populära turistattraktionen Erawan, ett hinduistiskt tempel som förutom turister regelbundet besöks av buddister. Bomben var strategiskt placerad för att ta livet av så många som möjligt och tidpunkten smart utstuderad till kl 18 på kvällen. Attacken tros vara riktad mot utlänningar och motivet förmodligen att störa landets turistindustri. I attacken dödades dock 90% thailändare.

 

I dagsläget vet man inte vem eller vilka som ligger bakom bombdådet, enligt den thailändska militären liknar genomförandet av attachen inte de sedvanliga dåden som genomförs av de väpnade separatisterna i södra Thailand, några som tidigare varit i misstanke. Man har dock lyckats fånga ett par personen som befunnit sig i området minuterna innan bomben exploderade. Enligt New York Times har en kvinna setts avlämna väskor i närheten av templet ett par minuter innan explosionen.