Songkran – Allt om Nyårsfesten i Thailand

 

aleenta-Songkran_Water_Festival

I dom större delar av Sydostasien och speciellt i Thailand så firar man nyåret enligt traditionen när solen går in i Värdurets stjärntecken som är det första av de 12 tecken i den österländska astrologin. Man firar nyåret nu för tiden den 13:e april, men solen går in i vädurens stjärntecken mellan 13 och 15 april.

I Thailand så kallas nyårsfirande för Songkran. Om man har möjlighet så är det en fest man inte bör missa! Songkran kallas också för vattenfestivalen och om man befinner sig i Thailand då så kan jag garantera att man kommer bli blöt! Alla är ute och beväpnade med hinkar, vattenpistoler och ballonger. Ingen går säker och enligt traditionen så skall vattnet rena en inför det nya året. Firandet pågår i flera dagar och dom flesta invånare beger sig hem till byarna och småstäderna för att fira det nya året.

Mellan 1238 – 1438 så var Thailand en del av det stora Sukhothailändska kungadömet och då firades Songkran både bland vanligt folk och i det kungliga palatset. Även om firandet inte var lika stort och påkostat som det är nu för tiden så var det av lika stor vikt, om inte ännu större. Alla anställda av kunden lovade honom sin tillgivenhet och i samband med det så betalade kunden sina trotjänare deras årliga lön. Det var först senare, under Ayutthayaperioden, som festivalen utvecklades till den vattenfestival vi ser idag. Det börjades anordnas färgglada festligheter där alla var välkomna att delta och alla tvättade sina avbilder av Buddha på den dagen.

Nu för tiden så plockas Buddha bilder och statyer ner och istället paraderas de runt i staden och blir nerdränkta med invånarnas heliga vatten.

Nu för tiden så firas Songkran över hela landet, men så har det inte alltid varit. Förr så firades det endast i de nordligaste delarna, och alla invånare åkte dit runt den tiden. Songkram inkluderar alla som befinner sig i landet vid tidpunkten. Unga som gamla, Poliser och gatuförsäljare, lokalinvånare och turister, ja alla firar med vatten, bus och vilda festligheter. Även om det går vilt till så finns det några oskrivna regler som ALLA följer:

  • Man får inte spruta vatten på munkar och gravida kvinnor
  • Restoranger, hotell och folks hem är också förbjudna
  • När solen går ner så lägger man undan vattenpistolen tills nästa dag

Nå, har du lagt till Songkran på din bucketlist?