Spel/lekar med ursprung i Thailand

Det är lätt att förbise ursprunget av olika spel som man underhålls med från och till. Men det är rätt intressant ändå att se vart olika spel härstammar ifrån, inte minst vilka spel som kommer från älskade Thailand. Faktum är att det finns över 1200 olika traditionella spel från Thailand, varav endast ett fåtal av dem är kända idag.

Det ursprungliga syftet med traditionella thailändska spel, spännande nog, var att skapa bra relationer mellan unga och vuxna. De har också använts som underhållning, avkoppling och träning. Spelen går kanske inte att jämföras med klassiska spel här i den svenska kulturen, som patiensspelet spindelharpan eller liknande kortspel. Men det finns ett par trevliga spel och nedan går vi igenom några av dem.

Käpphästsridning (Khee ma kan Kuay)

I denna traditionella, thailändska lek så krävs en meter lång bananstjälk, kniv och rep. Det går helt enkelt ut på att man skär loss och sitter på bananstjälken som om det vore en häst. Sedan ska man försöka springa mot målet i slutet av kapplöpningsbanan och den som först kommer i mål vinner. En lek som vi lika gärna hade kunnat leka här hemma i Sverige, fast kanske inte med en bananstjälk… Vanligare är det nog att rida med en käpphäst.

Gå-med-kokosnötter (Dern Ka La)

Även detta är en väldigt traditionell thailändsk lek som åtnjuts av barn Sydostasien-regionen. Som du hör på namnet så handlar det om att placera två halverade kokosnötskal under varje fot som man fäster med ett rep. Sedan ska man gå på skalen och hålla repet mellan tårna, försöka dra i repet och hålla balansen och samtidigt försöka lyfta skalen. Låter som ett rätt krävande, men säkerligen otroligt underhållande spel som definitivt kan få en att skratta och bli andfådd.

Göm-en-trasa (Mon Sonpa)

I denna roliga lek deltar ett flertal spelare. Leken börjar med att man tillsammans väljer ut vem som ska vara “Mon” och sedan kommer alla som deltar i leken sitta ner på golvet i en cirkel och sjunga den thailändska låten “Son Pha”. I takt med att låten sjungs så ska den som valts ut som Mon lägga en trasa bakom någon annan. Personen som Mon placerar trasan bakom måste ta upp den så snabbt som möjligt och springa för att fånga Mon runt cirkeln. Om Mon inte hunnit sätta sig kommer den som håller i trasan att bli Mon i nästa omgång. Liknande varianter av denna thailändska klassiker känns det ändå som att vi har här hemma i Sverige.