Köpa bostad i Thailand

I takt med att turistströmmen från Sverige till Thailand ständigt ökar, ökar även funderingarna på att köpa en fast bostad i landet. Vissa med tankarna att ha bostaden som ett permanent boende och för andra lockar det att ha en fast bostad under semestern som man sedan kan hyra ut under tiden som man själv inte är där. Här gäller samma sak som i resterande världen, priserna är väsentligt mycket högre i de turisttäta områdena såsom Phuket och Koh Samui. Söker du dig bort från turistområdena till mer oexploaterade områden kommer du att märka att priserna sjunker rejält och blir riktigt humana.

Att köpa bostad utomlands är, trots mångas dröm, något som många drar sig för. Detta är inget man ska oroa sig för, men vara uppmärksam på då lagar och skyldigheter för köpare, då dessa ser lite annorlunda ut när du ska köpa bostad i Thailand jämfört med i Sverige. Självklart ska du bekanta dig med landet och kolla in flera områden att bo i. Väg för- mot nackdelar med att bosätta dig mitt i centrum och att söka dig till ett nytt område. Fundera även på hur viktigt det är att bo nära strand, sevärdheter och andra resmål. Och när du är på plats för att göra research inför bostadsköpet, ta gärna hjälp av en tolk för att vara säker på att du förstår allt.

För att finansiera ditt bostadsköp i Thailand kan du faktiskt ansöka om ett bostadslån här i Sverige. Detta är inga problem alls men du kan gott göra research bland svenska bolån för att vara väl förberedd inför ett möte med din bank.

När du har lite koll på område och lån kan du fundera vidare på om det är ett hus eller en lägenhet som du behöver köpa. Vill du flytta med hela familjen permanent kanske en villa känns mer lockande, men ska du bo där temporärt under någon månad per år kanske en lägenhet är att föredra? oavsett vad du väljer finns flera olika möjligheter. Antingen köper du en lägenhet helt själv, eller så kan du köpa en lägenhet i ett så kallat kondominat, vilket i bostadssammanhang handlar om en slags bostadsrättsförening där man är flera ägare till en fastighet där man har sin egen lägenhet.

Många drömmer givetvis om en villa vid stranden och för turister kan man tyvärr inte äga mark, utan får hyra den av ägaren. Dessa hyresavtal gäller ofta i 30 år (du kan hyra kortare tid med), men det är inte ovanligt att tiden förlängs och pågår i 90 år. För detta finns vissa regler och i princip gäller att ju längre tid du hyr, desto lägre hyra behöver du betala. För många kan det dock kännas osäkert att inte äga sin egen tomt, och det finns alternativ till detta. Om det känns tryggare för dig att hyra hustomten av ett företag så går även det med.

Detta var lite av det som du kommer att kunna läsa mer om här. Vi hoppas att kunna dela med oss av den information som vi har fått tillgång till och skänka lite ljus över de frågetecken som finns för att hjälpa dig i din jakt på drömvillan i Thailand.